Francie: Kuchyně

Francie je zemí labužníků. Přípravě jídel je věnována velká péče a vaření a hodování má zde velkou tradici. Dobré jídlo je zkrátka jedním z pilířů celé francouzské kultury. Francie je velká země rozdělená na jednotlivé oblasti, které mají rozdílné speciality.

Popsat stručně francouzskou kuchyni by bylo velmi obtížné, proto se omezíme na pár základních a skvělých pokrmů, se kterými se nejčastěji setkáte na svých cestách po Francii, stejně jako ve francouzských restauracích po celém světě.

Francouzská kuchyně používá mnoho koření. Je to pestrá kuchyně, bohatá na ryby, mořské plody, masové výrobky, maso, omáčky, víno, sýry, houby, bylinky a mnoho dalšího. Také čerstvá zelenina je ve francouzské kuchyni velmi důležitá, stejně tak i čerstvé pečivo, především slavné francouzské bagety.

Maso Francouzi milují ve všech možných úpravách, steaky, dušené ragú, vyrábějí z něj nejrůznější paštiky (terrine nebo pâté). Z masa konzumují, hovězí, vepřové, skopové, jehněčí, drůbež, králíky, zvěřinu, ryby a mořské plody. Vnitřnosti jsou ve Francii velmi oblíbené, například ledvinky, dršťky, žaludky nebo játra, které především z hus a kachen jsou slavné po celém světě. Za francouzskou specialitu také platí žabí stehýnka a šneci.

Mezi mořské plody konzumované s oblibou musíme na prvním místě zařadit ústřice, kterých se ve Francii pěstuje mnoho druhů, rozdílných tvarů. Ústřice tak mají mnoho názvů a ještě se číslují dle velikosti. Dále pak konzumují slávky, hřebenatky (mušle svatého Jakuba), raky, kraby, langusty a nejrůznější druhy malých mořských šneků a mušlí (Coquillages).