Estonsko - kuchyně

Estonská kuchyně je z velké části ovlivněná kuchyní německou, a proto je dost tučná a poměrně nezdravá. Jak je však známo, co obvykle nebývá zdravé, je velmi dobré. Dále na ní mají vliv také kuchyně finská, ruská a lotyšská. Základem estonské kuchyně je tedy především maso, zejména kuřecí, vepřové a rybí. Oblíbenou pochoutkou je huspenina, uzený pstruh a jiné solené a uzené ryby. Estonci často jedí párky, jelita, uzeniny a všemožné druhy salámů. Netradiční zabijačkovou pochoutkou je „verikäkk“, což jsou kuličky krve obalené v mouce a vajíčku osmažené na vepřovém sádle, nebo chléb s krví, tzv. „verileib“. Nejčastější přílohou jsou brambory, zelí a spousta dalších druhů zeleniny. Velké oblibě se těší i mléčné produkty, vejce, ječná nebo rýžová kaše. Téměř do všeho pak dávají Estonci zakysanou smetanu „hapukoor“. Je součástí omáček, polévek, masa, salátů i zeleniny. Jedním z nejoblíbenějších estonských jídel je marinovaný úhoř servírovaný zastudena, tzv. „Marineeritud angerjas“.

Estonské restaurace. V Tallinnu najdete velké množství restaurací nabízejících kvalitní a chutná jídla a přijímajících kreditní karty. Jídelní lístky bývají nejméně dvojjazyčné, s popisem nabízejících jídel. Za jídlo o třech chodech dáte v hlavním městě od 10 až do 150 euro. Ceny jídel v estonských restauracích se pohybují na úrovni západní Evropy. V menších městech dáte za běžné jídlo většinou méně než 6 euro. Je celkem běžné dávat obsluze spropitné ve výši 5 – 10 % z ceny jídla, není to však povinné. Vzhledem k tomu, že počet turistů v zemi každoročně roste, najdete zde spoustu restaurací s nabídkou veškeré evropské i exotické kuchyně. Mnohé podniky se však naštěstí zaměřují také na tradiční místní pokrmy.

Skromnější cestovatelé jistě ocení také možnost stravování v obyčejné a ne příliš luxusní jídelně, kam se chodí najíst převážně místní obyvatelé. Tyto jídelny nemají jídelní lístky, aktuální nabídka jídel je vyvěšená na venkovních tabulích. Převažuje zde tradiční estonská kuchyně, jídlo je jednoduché a dobře stravitelné. V Estonsku můžete narazit také na řetězce rychlého občerstvení, kde mají v nabídce hamburgery, párky v rohlíku a podobná jednoduchá jídla. V tradičních kavárnách si můžete kromě kávy pochutnat na čerstvém pečivu, lehkých teplých jídlech nebo si dát některý z alkoholických nápojů. Problém se stravováním můžete mít v odlehlejších oblastech, kde v tamních vesničkách nemusíte vůbec narazit na restauraci. Místní lidé se živí tím, co si vypěstují a stravovat se v restauracích není pro ně finančně možné.

Estonské nápoje. V Estonsku se raději vyhýbejte konzumaci vody z vodovodu a kupujte si balené minerální vody, kterých je zde k dostání hned několik druhů. Pozor si ovšem dejte na minerálky ve skleněných lahvích, protože bývají velmi slané. Běžně se zde popíjí káva, čaj, džusy a sycené nápoje. Estonci si velmi oblíbili pivo, které zde vaří ve velmi dobré kvalitě a k dostání je ve většině restaurací a kaváren. Vyrábí se zde desítky druhů světlého, tmavého, velmi silného, ale i nealkoholického piva. Nejčastější piva jsou však většinou světlá, málo sycená a středně silná. V obchodě vás půllitrová lahev vyjde asi na 2 eura a v baru na 3,50 auro. Levnější piva v plechovkách už nejsou tak vysoké kvality. Nejznámějšími pivy jsou Saku a Saare. Estonci také často popíjejí vodku, brandy či sekt z oblastí bývalého SSSR. V kavárnách a barech se můžete setkat s obdobou našeho svařeného vína, tzv. hoogvein. Specialitou mezi nápoji je sladký a silný sirupový likér „Vana Tallinn“. Přidává se do kávy, zmrzliny, se sektem nebo suchým vínem. Dalšími estonskými likéry jsou jahodový „Metsa maasika“ či vaječný „Kiiu Torn“.