Dánsko - kuchyně

Základem dánské kuchyně jsou mořské ryby (losos, slaneček, úhoř, platýs a treska) a maso hovězí, telecí, vepřové a kuřecí; na jídelníčku je běžně i pečená husa a kachna. Preferovaná úprava ryb je vaření; následuje dušení a smažení. Přílohy jsou vařené brambory, bramborová nebo pohanková kaše, luštěniny, rýže, červené zelí a listová zelenina, červená řepa, houby (zejména žampiony), ančovičky, kapary, chřest, křen a okurky; nejčastějším dochucovadlem je hořčice, ústřicová omáčka a rozpuštěné máslo (smorr). Prvním chodem bývá slaneček (nakládaný, marinovaný nebo v kari omáčce) se syrovou cibulí. Polévky jsou husté, smetanové (například z piva a drůbků, ochucená sýrem); maso zejména na venkově bývá mleté. Na snídani (morgenmad) nechybí vejce na slanině, ovesná kaše a bílá káva. Oběd (frokost) bývá střídmější; obvykle je to sendvič (smorrebrod), bohatě naplněný mořskými plody, rostbífem, šunkou, paštikou, vejci, sýrem, zeleninou (zejména cibulí a pažitkou) nebo s plátky lososa nebo úhoře. Často se prezentuje jako bufet („koldt bord“, doslova „studený stůl“, známější jako „švédský stůl“) a představuje nabídku studených i teplých jídel. Hlavním jídlem je večeře (middag), která mívá několik chodů: obvykle nechybí masové kuličky v hnědé omáčce, nabídka sýrů (tvrdé, tavené, krémové s různými přísadami), kompot a ovocné nebo zeleninové saláty. Večeři zakončují tučné a sladké moučníky (marcipán, mandlové věnečky, čokoládový koláč, pudinky, koláče se skořicí a cukrem, cukroví na bázi lékořice, listové těsto s pudinkem a různým ovocem). Vynikající je dánská zmrzlina.

Národním nápojem je pivo, preferované značky jsou Carlsberg a Tuborg. Glög je horký nápoj z vodky, cukru, oříšků, kandovaného ovoce, rozinek a koření, Gammel Dansk Bitter Dram je hořký bylinný likér (mj. obsahuje zázvor, badyán a pelyněk). Lihovina Dalby (38 %) se podává k snídani, obědu i ke kávě, kterou Dánové milují stejně jako kávový punč. Akvavit je destilát z brambor nebo obilí, ochucený anýzem, fenyklem, kmínem, koprem, koriandrem apod. Jako „snaps“ se označuje jakýkoliv druh čirého alkoholického destilátu; pije se mezi jednotlivými chody (určitě zkuste vrbový snaps připravený z větviček a kočiček vrby, vylouhovaných ve vodce). Oblíbené jsou i likéry (banánový, mátový) a červené víno.

Vybrané speciality:
* aebleskiver: plátky jablek osmažené v těstíčku, sladký moučník,
* aeggekage: vaječný koláč se slaninou a rajčaty,
* frikadeller: smažené karbanátky z mletého masa s cibulí, vejci, mlékem, moukou, solí, pepřem,
* leverpostej: kořeněná paštika z vepřových jater s bylinkami, solí a pepřem,
* polse: klobása z vepřového masa, kořeněná zejména pepřem a muškátovým oříškem,
* remuláda: majonézová omáčka s nasekanou nakládanou zeleninou, kari, paprikou, křenem, ančovičkami a kapary,
* rullepolse: závitek z vepřového žaludku s bylinkami a kořením, nakrájený na plátky,
* rybí karbanátky: obdoba masových karbanátků,
* wienerbrod: sladké pečivo.